Dvanásťročná školáčka napadla spolužiačku nožom: Tento príbeh z školských lavíc šokuje Maďarsko

, , ,

Dvanásťročnú žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny umiestnili na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia potom, čo v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku. Rozhodnutie o osude tejto školáčky prijal v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa plánovala pokúsiť zabiť. Podľa spravodajcu TASR v Budapešti, ktorý sa odvolával na server http://blikk.hu .

Prokurátor pri návrhu zohľadnil vek podozrivej osoby. “Proti tomuto verdiktu sa nikto neodvolal,” uviedla hovorkyňa súdu v Győri, Kinga Mátéová. Väčšinu žiakov triedy ešte nevypočuli, ale budú sa aj vyšetrovať rodinné pomery útočníčky, podľa jej vyjadrenia. Vzhľadom na zoznam spolužiakov určených na zabitie, ktorý u dievčaťa našli, nemožno podľa hovorkyne súdu vylúčiť, že v prípade prepustenia na slobodu nespácha ďalší trestný čin.

Dievča už vypovedalo pred sudcom. Je proti nej vznesené obvinenie z úkladnej vraždy v štádiu pokusu na osobe mladšej ako 14 rokov. Polícia z Rábsko-mošonsko-šopronskej stolice na pondelkovej tlačovej konferencii uviedla, že dvanásťročná útočníčka po vyučovacej hodine bodla spolužiačku 20 centimetrovým nožom do chrbta, následne ho vytiahla a hodila na zem. Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici. V čase incidentu už väčšina žiakov nebola v triede. Polícia tiež potvrdila, že dievča viedlo zoznam mien svojich spolužiakov, pričom tých, ktorých sa plánovala pokúsiť zabiť, označila červenou farbou.

Podľa predstaviteľky stoličnej polície Ágnes Nagyovej bola útočníčka dobrou a tichou žiačkou. Motív činu je predmetom vyšetrovania polície v rámci trestného konania, ktoré prebieha za účasti zákonných zástupcov vzhľadom na vek dieťaťa.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.