Baleárske ostrovy zakázali nočný predaj alkoholu v miestach s nadmerným turizmom

Regionálna vláda Malorky a Ibizy prijala opatrenia na obmedzenie konzumácie alkoholu a nočný predaj na týchto turisticky vyhľadávaných ostrovoch. Opatrenia majú za cieľ zmierniť dopad nadmerného turistického ruchu. Zakazuje sa nočný predaj alkoholu a prísne sa reguluje jeho konzumácia v oblastiach Llucmajor, Palma a Calviá na Malorke a v Sant Antoni de Portmany na Ibizy. Alkohol nesmie byť predávaný od 21:30 h do 08:00 h.

Pre tieto oblasti platí aj zákaz plavby tzv. párty lodí vo vzdialenosti menšej ako jedna námorná míľa (1852 m) od pevniny. Turisti nemôžu v týchto oblastiach z lodí vystupovať ani na ne nastupovať, skonštatoval denník Majorca Daily Bulletin.

Zároveň platí zákaz plavby tzv. “párty lodí” vo vzdialenosti menšej ako jedna námorná míľa (1852 m) od pevniny. Turisti nemôžu v týchto oblastiach vstupovať ani vystupovať z lodí. Nová vyhláška rozširuje už existujúci zákon z roku 2020, ktorý zakázal tzv. happy hours (znížené ceny alkoholu v baroch v určitých časoch), organizované hromadné navštevovanie barov, ponuku dvoch alkoholických nápojov za cenu jedného, predaj alkoholu v obchodoch medzi 21:30 a 08:00 h a propagáciu “párty lodí” na určitých miestach.

Vláda predtým upozornila turistov na možné pokuty za nevhodné správanie. Za pitie alkoholu na verejnosti, ktoré narušuje verejný poriadok, hrozia pokuty vo výške 750 až 1 500 eur. V prípade závažného porušenia môže byť pokuta až 3 000 eur.

Starosta mesta Palma de Mallorca Jaime Martínez uviedol, že jedným z
jeho cieľov je “napraviť necivilné správanie”. Opatrenia budú platiť iba do 31. decembra 2027. Vláda vyjadrila presvedčenie, že neskôr už nebudú potrebné.

Autor:TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content