Vláda: Schválila návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase

, ,

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má meniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR), s novým zákonom, ktorý schválila vláda. Podľa tohto návrhu zákona bude riaditeľa voliť deväťčlenná rada, z ktorej Ministerstvo kultúry SR nominuje štyroch členov. Tieto zmeny majú vytvoriť podmienky pre samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu a prinášajú vyššiu flexibilitu a nové prvky do procesu voľby a odvolávania generálneho riaditeľa inštitúcie.

Návrh zdôvodňuje negatívnymi skúsenosťami s aplikáciou zákona o RTVS a porovnaním so skúsenosťami verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, najmä v Európe. Zmenou sa mení aj názov médií, pretože súčasný spoločný názov je považovaný za degradujúci pre slovenský národ. STVR bude mať povinnosť zaradiť štátnu hymnu SR v určenom čase od 23.30 h do 00.30 h.

Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ. Rada bude mať deväť členov, z ktorých štyroch nominuje minister kultúry a zvyšných piatich zvolí Národná rada SR. Rada volí generálneho riaditeľa na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov a má právomoc aj odvolať riaditeľa. Funkčné obdobie člena rady zostáva šesťročné.

Zákon tiež zakladá deväťčlennú etickú komisiu, ktorá bude monitorovať dodržiavanie etických princípov. Členov rady bude voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie – sú to napríklad organizácie zastupujúce osoby so zdravotným znevýhodnením, národnostné menšiny, detské a mládežnícke organizácie, ďalej predstavitelia cirkví i samospráv. V etickej komisii má mať zastúpenie aj reprezentant Slovenského olympijského a športového výboru, Matice Slovenskej i Slovenskej akadémie vied, rovnako zástupca novinárskej profesie.

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila okrem politickej opozície aj Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Poukazuje na to, že zákon zvyšuje podiel televíznej reklamy z 0,5 na päť percent vysielacieho času.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.