Hlasovať môže aj občan iného štátu EÚ, do 29. 4. musí podať žiadosť

, , , ,

Podľa informácií uverejnených na webovej stránke Ministerstva vnútra je možné, že občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt, môže hlasovať v júnových eurovoľbách. Avšak musí podať svoju žiadosť a vyhlásenie najneskôr do 29. apríla. Takýto volič bude mať právo rozhodovať o slovenských europoslancoch. Dôležité je, že môže voliť len v jednom štáte.

Ministerstvo vnútra zdôrazňuje: “Občana iného členského štátu Európskej únie zapisuje do zoznamu voličov obec v SR, v ktorej má trvalý pobyt, na základe jeho žiadosti a vyhlásenia.” Žiadosť spolu s vyhlásením sa musí predložiť najneskôr 40 dní pred dňom konania volieb, inak právo na zápis do zoznamu voličov zaniká a tento volič nebude môcť hlasovať na území SR.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že aj keď občan iného členského štátu EÚ nebude môcť hlasovať na Slovensku, stále sa môže zúčastniť na voľbách vo svojom vlastnom štáte. Občania iných členských štátov EÚ, ktorí boli zapísaní do zoznamu voličov v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, majú rovnaké právo voliť.

Vyhlásenie tohto voliča musí obsahovať jeho poslednú adresu pobytu v členskom štáte EÚ, jeho volebný obvod, v ktorom bol naposledy zapísaný v zozname voličov, a vyhlásenie, že volí len na území Slovenska a že nebol zbavený práva voliť.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať na Slovensku v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie a môžu zakrúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

, , , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.