Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete

, ,

Podľa spoločnej správy Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy (C3S) a Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) je Európa najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete. Jej teploty stúpajú zhruba dvojnásobne rýchlejšie než svetový priemer. Tento faktor uviedli v pondelok, informovala agentúra AFP.

Meteorologické agentúry v spoločnej správe zdôraznili, že Európa má teraz príležitosť vytvoriť cielené stratégie na urýchlenie prechodu na čistú energiu kvôli klimatickým zmenám.

V roku 2023 Európa vyrobila 43 percent elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, čo predstavuje nárast o sedem percentuálnych bodov oproti roku 2022. Už druhý rok po sebe sa v Európe vyrobilo viac energie z obnoviteľných zdrojov než z fosílnych palív.

Priemerné teploty za posledných päť rokov v Európe dosahujú o 2,3 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnymi úrovňami. Svetový priemer je podľa Copernicusu a WMO nižší o 1,3 stupňa Celzia, a síce pod úrovňou cieľov Parížskej dohody z roku 2015, ktoré sa týkajú obmedzenia globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia.

Elisabeth Hamdouchová zo služby Copernicus upozornila, že Európa zaznamenala ďalší rok s rastom teplôt a zintenzívnením klimatických extrémov, vrátane vĺn horúčav a úbytku ľadovcov.

Tento rok sa správa zameriava na vplyv vysokých teplôt na ľudské zdravie, pričom zdôrazňuje, že úmrtia súvisiace s horúčavami stúpli po celej Európe. V minulom roku prišlo o život viac ako 150 ľudí priamo v súvislosti s búrkami, povodňami a lesnými požiarmi. Ekonomické škody spôsobené počasím a klímou v roku 2023 sa odhadujú na viac ako 13,4 miliardy eur.

Správa tiež upozornila na niektoré výnimky, ako napríklad podpriemerné teploty v Škandinávii a na Islande v porovnaní s inými časťami Európy, kde teploty boli nadpriemerné.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.