Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy

, ,

Čína vydala v utorok najvyšší stupeň výstrahy pred silným dažďom pre niektoré oblasti južnej provincie Kuang-tung, informuje miestna meteorologická agentúra. Medzi týmito oblasťami sa nachádza aj veľkomesto Šen-čen, ktorému hrozia prívalové povodne.

V provincii Kuang-tung trvajú silné prívalové dažde už niekoľko dní. Štátne médiá hlásia, že rieky v tejto oblasti sú rozvodnené, čo vyvoláva obavy z možných storočných záplav.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Sinchua bolo od víkendu evakuovaných až 110 000 obyvateľov provincie Kuang-tung. Zatiaľ bolo oznámených štyri obete a desať ľudí sa stále považuje za nezvestných.

Čína často trpí extrémnym počasím, vrátane silných záplav, ničivých období sucha a rekordne vysokých teplôt. Klimatické zmeny v dôsledku skleníkových plynov produkovanými ľuďmi zapríčiňujú, že extrémne výkyvy počasia sú častejšie a silnejšie. Čína je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, dodáva AFP.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.