Zrušenie prísnej protitabakovej legislatívy: Nový zvrat v Novom Zélande

Novozélandsky parlament zrušil prísnu protitabakovú legislatívu, ktorá mala vytvoriť nefajčiarsku generáciu. Zákon bol iniciatívou bývalej labouristickej vlády premiérky Jacindy Ardernovej a mal nadobudnúť účinnosť od júla 2024.

Podľa médií išlo o najprísnejšiu protifajčiarsku legislatívu na svete, ktorá mala viesť k tomu, aby sa Nový Zéland do roku 2025 stal krajinou nefajčiarov. Okrem iného zakazovala predaj tabakových výrobkov mladým ľuďom narodeným od 1. januára 2009. Zákon tiež nariaďoval 95-percentné zníženie obsahu nikotínu v cigaretách a obmedzenie počtu obchodov predávajúcich tabakové produkty zo 6000 na 600, informuje novozélandský verejnoprávny rozhlas RNZ National.

Zrušenie legislatívy iniciovala nová vláda pod vedením premiéra Christophera Luxona. Koalícia, vrátane strany NZF, plánuje využiť tento krok na zníženie daní. Kritizuje to Novozélandská nadácia pre astmu a respiračné ochorenia, aj organizácie zastupujúce maoriov, domorodých obyvateľov Nového Zélandu, ktorí sú prevažne fajčiari a trpia súvisiacimi chorobami.

Opozícia obviňuje vládu, že dáva prednosť ziskom tabakového priemyslu pred zdravím občanov. Vládna koalícia tvrdí, že bude pokračovať v boji proti fajčeniu inými spôsobmi a stále bude smerovať k cieľu, aby sa Nový Zéland do roku 2025 stal krajinou bez fajčiarov. Fajčenie zostáva hlavnou príčinou predčasných úmrtí na Novom Zélande.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content