Zabezpečenie spravodlivosti: Poslanci schválili novú úpravu trestného zákona

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili v stredu (28.2.) novelu Trestného zákona, ktorá zachováva 20-ročné premlčacie doby pri trestných činoch ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie. Táto novela má nadobudnúť účinnosť súčasne s “veľkou novelou” Trestného zákona, ktorá bola schválená 8. februára.

Týmto krokom ministerstvo spravodlivosti reaguje na spoločenskú objednávku a zabezpečuje, že premlčacie doby pri závažných trestných činoch zostanú nezmenené. Novelu podporili všetci 136 prítomní poslanci.

V praxi to znamená, že pri trestných činoch proti životu, zdraviu, slobode, ľudskej dôstojnosti, rodine a mládeži, ako aj pri iných porušeniach práv a slobôd, platí doterajšia 20-ročná premlčacia doba. Tá sa najmä týka zločinov, za ktoré sa môže udeliť trest odňatia slobody minimálne na 10 rokov. Medzi takéto zločiny patria vražda, zabitie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, zavlečenie do cudziny, znásilnenie, sexuálne násilie, sexuálne zneužívanie, týranie blízkej osoby a zverenej osoby, obchodovanie s ľuďmi, únos a výroba detskej pornografie.

Vláda navrhla účinnosť úpravy od 15. marca, čiže k rovnakému dátumu, ku ktorému má nadobudnúť účinnosť “veľká novela” Trestného zákona schválená 8. februára. Tým sa zabezpečuje, že premlčacie lehoty nebudú skracované v budúcnosti a že spravodlivosť bude môcť byť dosiahnutá aj v prípadoch závažných trestných činov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Pavol Zachar
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content