Smernica EÚ o vykurovaní budov: Zmeny a možnosti pre obyvateľov

, , , ,

Nová smernica Európskej únie o energetickej úspornosti budov nezahŕňa zákaz používania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách. Podľa tejto smernice majú členské štáty do roku 2040 vypracovať plány na dekarbonizáciu vykurovania budov a postupne vyraďovať fosílne palivá. Obyvatelia, ktorí vykurovali zemným plynom, môžu zostať pokojní, pretože nová smernica EÚ nezmení ich podmienky vykurovania, zdôraznil Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).

Výber konkrétnych nástrojov bude podľa SPNZ závisieť od rozhodnutí a individuálnych možností a podmienok jednotlivých krajín, vrátane Slovenska. Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ, uviedol, že zvolené nástroje budú závisieť od finančných možností štátu a jeho obyvateľov.

V prípade, že majú obyvatelia starší nekondenzačný plynový kotol, SPNZ odporúča jeho výmenu za nový kondenzačný, s ktorým môžu okamžite ušetriť až 23 % nákladov na energie a emisií skleníkových plynov. Nové plynové kondenzačné kotly sú tiež pripravené na spoluspaľovanie zmesi zemného plynu a vodíka.

Kvasňovský tvrdí, že strednodobé riešenie dekarbonizácie v moderných plynových technológiách a dlhodobé riešenie v integrácii obnoviteľných plynov (biometán a vodík) do plynárenskej sústavy. Rozvoj výroby obnoviteľných plynov je už niekoľko rokov intenzívne sledovaný. Moderné plynové kondenzačné kotly sú schopné spaľovať biometán a budú sa využívať aj po roku 2040.

Pre úplne nové budovy stanovuje nová smernica EÚ od roku 2030 štandard tzv. “budov s nulovými emisiami”. Táto smernica však ani pre budovy postavené po tomto termíne nevylučuje používanie obnoviteľných plynov na vykurovanie.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

, , , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.