Rozvoj inkluzívneho prostredia v múzeách: Projekt ART&SIGNS

Firma Innosign nedávno úspešne ukončila svoj dvojročný projekt ART&SIGNS, zameraný na podporu rastu a rozvoja mladých a dospelých posunkujúcich jednotlivcov. Tento program, trvajúci 2 roky a 3 mesiace, sa zameral na poskytnutie kvalitného vzdelania pracovníkom múzeí s cieľom zlepšiť ich schopnosť komunikovať s nepočujúcimi návštevníkmi.

Cieľom projektu ART&SIGNS bolo odstrániť prekážky v skupinách a organizáciách a podporiť inkluzívne prostredie pre nepočujúcich návštevníkov múzeí. Projekt realizoval inovatívne a odborné prístupy, pričom kladený dôraz na postupný kvalitný rozvoj.

Riaditeľ Innosign, Marek Kanaš, ocenil vynikajúcu spoluprácu s obcou Veľký Šariš, ktoré poskytlo priestory pre konferenciu a pilotné školenie. Nezabudol poďakovať Východoslovenskej galérii za umožnenie realizácie pilotného školenia v ich priestoroch.

Na konferencii sa zišli zástupcovia rôznych organizácií, firmy, inštitúcie, regionálne úrady, mestá, ako aj pracovníci múzeí a turistických centier. Táto pestrosť účastníkov ukazuje význam a potenciál projektu v rámci komunity.

Hoci projekt ART&SIGNS formálne skončil 31. januára 2024, Innosign si stanovil za cieľ naďalej informovať o aktivitách súvisiacich s nepočujúcimi sprievodcami a múzeami. Tento krok zabezpečí udržateľnosť a ďalší rozvoj iniciatívy, prispievajúc k ešte väčšej inklúzii v kultúrnom odvetví.

Projekt ART&SIGNS bol významným krokom smerom k inkluzívnemu prostrediu v múzeách a galériách. Jeho úspech poskytol pevnú základňu pre budúce projekty a spoluprácu v oblasti podpory posunkujúcej komunity a nepočujúcej komunity.

Jana Jačišinová, vedúca oddelenia cestovných ruchov, historických pamiatok a kultúrneho domu vo Veľkom Šariši, zdieľala svoje skúsenosti s projektom ART&SIGNS. Povedala, že Marek Kanaš z Artsign jej ponúkol možnosť spolupracovať a koordinovať aktivity s cestovnými ruchmi. S radosťou prijala túto ponuku, pretože videla v tomto projekte príležitosť odstrániť bariéry a poskytnúť nové vzdelávacie možnosti pre nepočujúcich.

Runa Tkáčiková, referátu cestovného ruchu vo Veľkom Šariši, sa venuje úlohe prilákania nových návštevníkov do miestneho hradu. Jej práca zahŕňa zabezpečenie reklám s cieľom zvýšiť návštevnosť. Dôvodom jej účasti na nedávnom školení bolo získanie nových poznatkov a hlbšie porozumenie potrebám nepočujúcich a znevýhodnených jednotlivcov. Cieľom Runy je zabezpečiť, aby sa títo ľudia cítili v hradnom prostredí pohodlne a spokojne. Chce sa zdokonaliť v komunikácii s nimi a naučiť sa metódy, ako im poskytnúť podporu a komfort.

Lucia Guthová, majiteľka cestovnej kancelárie v Bardejove, sa zapojila do projektu s nepočujúcimi s cieľom inovovať spôsob spolupráce. Doteraz nepočujúci často nevyhľadávali sprievodcu, čo vytvára nový dopyt po tlmočení. Lucia chce zabezpečiť tlmočníka pre ich prehliadky a uvažuje aj o tlmočení typu UNESCO pamiatok. Plánuje spoluprácu s Marekom Kanašom a zlepšenie podmienok pre nepočujúcich návštevníkov. V snahe poskytnúť kvalitné služby, uvažuje o pravidelnej spolupráci s tlmočníkom a financovaní natočeného preklad do posunkového jazyka. Lucia zdôrazňuje potrebu dobrých podmienok pre nepočujúcich a hľadá vhodného sprievodcu s tlmočníkom pre letnú sezónu.

Redaktor: Jozef Vahovský
Rozhovor s Marekom Kanašom, Janou Jačišinovou, Runou Tkáčikovou, Luciou Guthovou, Romanom Poláškom.
Foto: https://www.facebook.com/innosign.eu/photos
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content