Pomoc pre zdravotne postihnutých voličov pri hlasovaní na Slovensku

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Ministerstvo vnútra (MV) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Takýto volič môže vziať so sebou inú spôsobilú osobu do osobitného priestoru na upravenie hlasovacích lístkov, kde mu táto osoba pomôže s vyplnením lístka podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Avšak táto osoba nesmie byť členom okrskovej volebnej komisie.

MV upozorňuje, že pred vstupom oboch osôb do tohto osobitného priestoru musí člen okrskovej volebnej komisie poskytnúť informácie o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a o skutkovej podstate trestného činu volebnej korupcie.

V prípade, že volič kvôli zdravotnému postihnutiu nie je schopný sám vhodiť obálku do volebnej schránky, iná osoba ju môže v jeho prítomnosti vhodiť, ale nesmie to byť člen volebnej komisie.

Prezidenta Slovenskej republiky si voliči zvolia v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. V súčasnosti sú na tento post 11 kandidátov. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca, pričom prípadné druhé kolo je naplánované na 6. apríla. Funkčné obdobie súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej končí 15. júna 2024.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content