Obmedzenia vo vzdelávaní dievčat v Afganistane

Školský rok v Afganistane sa začal minulý týždeň, ale bez dievčat, ktorým Taliban zakázal pokračovať vo vzdelávaní po šiestom ročníku. Afganistan je jedinou krajinou, kde je dievčatám vzdelávanie obmedzené. TASR prevzala správu z agentúry AP. Detský fond OSN (UNICEF) informoval, že zákaz ovplyvňuje viac ako milión dievčat. Odhaduje tiež, že od nástupu Talibanu k moci nechodí do školy pre nedostatok školských zariadení a z ďalších dôvodov asi päť miliónov dievčat.

Ministerstvo školstva, ktoré ovláda Taliban, usporiadalo slávnostné podujatie na začiatok nového školského roka, na ktoré však novinárky neboli pozvané. Minister školstva, Habíbulláh Ághá, zdôraznil, že ministerstvo sa snaží zlepšiť kvalitu náboženského a moderného vzdelávania. Taliban preferuje náboženské vzdelávanie pred základnou gramotnosťou a matematikou a viac podporuje náboženské školy, známe ako madrasy.

Vicepremiér z Talibanu, Abdul Salám Hanafí, uviedol, že vláda sa snaží rozšíriť prístup k vzdelávaniu do všetkých častí krajiny. Taliban tvrdí, že vzdelávanie dievčat nie je v súlade s ich prísne interpretovaným islamským právom, známym ako šaría, a že návrat dievčat do škôl bude možný až po vytvorení určitých podmienok. Hnutie však nijako nepokročilo vo vytváraní týchto podmienok.

Keď Taliban vládol v Afganistane v 90. rokoch 20. storočia, takisto zakázal vzdelávanie dievčat. Hoci po ich návrate k moci v roku 2021, keď sa z krajiny stiahli sily USA a NATO, sľubovali miernejšiu vládu, nakoniec zaviedli tvrdé kroky, vrátane zákazu vyššieho vzdelávania pre ženy a obmedzení ich voľby povolaní. Zákaz vzdelávania dievčat zostáva najväčšou prekážkou, aby medzinárodné spoločenstvo uznalo Taliban za legitímnych vládcov Afganistanu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content