Nepočujúci muž zadržaný za podozrenie zo znásilnenia v Čile

13. februára bol v Čile José Pablo Peñafiel Ossandón, nepočujúci muž, umiestnený do vyšetrovacej väzby na 180 dní pred súdnym procesom za znásilnenie spáchané na najmenej desiatich nepočujúcich ženách vrátane dvoch neplnoletých.

Na začiatku odhalenia tejto kauzy bola smrť ,dňa 15. októbra 2022 Camily Villavicencio, nepočujúcej ženy, aktivistky a učiteľky posunkového jazyka, ktorej telo sa našlo v jeho dome v Santiagu. Vyšetrovanie nezistilo príčinu smrti ani nepotvrdilo alebo vyvrátilo jeho vinu, ale mediálna pozornosť tejto kauzy podnietila niekoľko žien, aby podali sťažnosti na sexuálne obťažovanie. Začalo sa vyšetrovanie, ktoré vyústilo do jeho zadržania.

Jeho spôsob konania mal byť vo väčšine prípadov rovnaký: počas večierkov v rámci komunity nepočujúcich opakovane ponúkal ženám odvoz domov a potom sa pod akoukoľvek zámienkou zastavil vo svojej rodinnej tlačiarenskej firme, kde ich údajne zneužil. Toto zneužívanie niekedy sprevádzalo bitie. Najmenej v jednom z prípadov bol útok natočený pred jeho zverejnením na pornografickej stránke.

José Pablo Peñafiel Ossandón bol tiež veľkým používateľom porna a kokaínu.

Vyšetrovanie obvineného pokračuje. Pokiaľ ide o smrť Camily Villavicencio, musí sa vykonať druhá pitva jej tela, aby sa opäť zistili okolnosti smrti.

Tento prípad tiež poukazuje na zraniteľnosť nepočujúcich žien: hovorili posunkovým jazykom, nemohli sa zveriť svojim rodinám s tým, čo utrpeli a podanie sťažností bolo pre nich komplikovanejšie.

Zdroj: Chris Comendador/ Media Pi
Foto: http://freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content