NATO podporí Ukrajinu a predvída jej vstup do Aliancie

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyjadril presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Súčasne prisľúbil ďalšiu podporu Kyjevu zo strany NATO, a to v deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Tieto informácie poskytla agentúra DPA a TASR ich zverejnila.

Stoltenberg uviedol vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti X, že Ukrajina vstúpi do NATO a že otázka nie je, či, ale kedy sa tak stane. Vyjadril aj pevný postoj NATO k Ukrajine a potvrdil, že aliancia bude stále poskytovať podporu krajine v procese jej prípravy na vstup.

Vyzdvihol druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu a označil ju za najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej vojny. Vyjadril úctu všetkým Ukrajincom, ktorí bojovali alebo obetovali svoje životy pri obrane svojej krajiny.

Stoltenberg tiež upozornil, že cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina sa nemení a nie sú žiadne náznaky, že by sa pripravoval na mier. Uviedol, že Ukrajina dokázala odraziť ruské útoky a získať späť časť územia, ktoré bolo obsadené. Ukázalo sa tiež, že krajina si udržiava svoju slobodu a nezávislosť vďaka podpore od NATO a svojej vlastnej odvážnej snahy.

Stoltenberg zdôraznil, že spojenci v minulých dňoch oznámili poskytnutie ďalších balíkov pomoci Ukrajine v hodnote miliárd dolárov, ktoré zahŕňajú rôzne vojenské vybavenie a prostriedky na zlepšenie obrany a bezpečnosti krajiny.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comwikipedia.org
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content