Julija Navaľná vyzýva k protestu: Občania Ruska majú odpovedať na voličskej dni

Julija Navaľná, vdova po známom ruskom opozičnom politikovi Alexeji Navaľnom, vyzvala v stredu (6.3.2024) obyvateľov Ruska k protestu proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v deň prezidentských volieb. Vyzvala ich, aby vytvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami, ako prejav nesúhlasu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Navaľná povedala vo videu zverejnenom na YouTube v ten istý deň, v ten istý čas: 17. marca o 12.00 hod. Navaľná odporúčala voličom, aby hlasovali za kohokoľvek okrem Putina, znehodnotili svoj hlasovací lístok alebo naň napísali veľkými písmenami “Navaľnyj”.

Alexej Navaľnyj, ktorý bol kritikom prezidenta Putina a jeho režimu, zomrel podľa ruských väzenských úradov v trestaneckej kolónii 16. februára. Oficiálne sa uvádza, že zomrel po náhlej nevoľnosti a strate vedomia. Napriek tomu, že úmrtný list hovorí o prirodzenej smrti, Navaľného príbuzní, spolupracovníci a mnohí západní politici obviňujú ruského prezidenta Putin z jeho úmrtia.

Julija Navaľná aj s ich deťmi žije v zahraničí. Krátko po Navaľného úmrtí oznámila, že bude pokračovať v boji, ktorý začal jej manžel.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comwikipedia.org
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content