Arménsko uvažuje o členstve v EÚ, aby posilnilo vzťahy so Západom

Arménsko uvažuje o možnosti žiadosti o členstvo v Európskej únii, oznámil v piatok arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. Informáciu poskytla agentúra Reuters, ktorá zdôraznila, že Arménsko sa snaží posilniť svoje vzťahy so Západom vzhľadom na napätie vo vzťahoch so svojím dlhoročným spojencom, Ruskom.

Mirzojan vo svojom vyhlásení pre turecký televízny kanál TRT World uviedol, že v Arménsku prebieha diskusia o rôznych nových možnostiach, medzi ktorými je aj členstvo v Európskej únii. Tieto vyhlásenia urobil počas diplomatického fóra v tureckom letovisku Antalya.

Po prevzatí moci úradujúcim arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom v roku 2018 sa Arménsko začalo aktívnejšie angažovať v európskych a amerických vzťahoch, čo spôsobilo nespokojnosť Ruska. Jerevan opakovane zdôraznil, že jeho spojenctvo s Moskvou nesúvisí s konfliktom na Ukrajine. Pašinjan v minulosti obvinil Rusko z pokusov destabilizovať jeho vládu.

Arménsko tiež obviňuje Moskvu z nedostatočnej podpory v konflikte s dlhodobým rivalom Azerbajdžanom, ktorý sa naopak v posledných rokoch priblížil k Rusku.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content