Zálohovanie nápojových obalov na Slovensku: Cesta k udržateľnosti a úspechu

Slováci vyzbierali za posledné dva roky v rámci zálohového systému približne dve miliardy nápojových obalov. Tieto obaly boli spracované do 125 000 balíkov plastových fliaš a 39 000 balíkov hliníkových plechoviek. TASR o tom informovala marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Marketingová manažérka Správcu zálohového systému uviedla, že ak by sme vedľa seba poukladali všetky balíky zo spracovaných plastových fliaš, dosiahli by sme takmer vzdialenosť z Bratislavy do Trenčína. V prípade balíkov z plechoviek by to bola vzdialenosť z Košíc až do Prešova.

Správca zálohového systému informoval, že miera návratnosti obalov za rok 2023 dosiahla úroveň 92%. Slovensko tak naplnilo zákonný cieľ pre zálohovanie, ktorý mal byť dosiahnutý v roku 2025. Slovákom sa tak dokonca podarilo presiahnuť cieľ stanovený Európskou úniou, a to do roku 2029 dosiahnuť viac ako 90-percentnú návratnosť plastových fliaš a plechoviek.

Na Slovensku sa fľaše a plechovky na nápoje zálohujú od roku 2022, ide o jednorazové obaly na nápoje z plastu alebo kovu s objemom 0,1 až 3 litre. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom je dosiahnuť 90% návratnosť predaných obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content