Politický boj o výšku platov na najvyšších pozíciách štátu

, ,

Robertovi Ficovi, predsedovi vlády Slovenskej republiky, sa prilepší plat o 96%. Jeho nový čistý mesačný plat stúpne z pôvodných 4895 EUR na 9572 EUR. Toto zvýšenie kritizoval líder hnutia Slovensko Igor Matovič, ktorý označil takéto zvýšenie si vlastného platu za niečo, čo by ste nenašli v žiadnej inej európskej krajine. Pripomenul pritom nesplnené predvolebné sľuby súčasnej vlády, akými sú napríklad lacnejšie potraviny či energie.

Poslanec Július Jakab uviedol, že radoví ministri budú poberať 7261 EUR v čistom, podpredsedovia vlády 8106 EUR v čistom a predseda vlády 9572 EUR v čistom. Poslanci hnutia Slovensko taktiež kritizovali spôsob, akým vláda zvýšila platy prostredníctvom zvyšovania paušálnych náhrad. Tvrdia, že tak vláda obišla ústavný zákon, pretože z týchto paušálnych náhrad sa neodvádzajú dane ani odvody.

Kritika zvýšenia platov zaznela aj z úst predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, podľa ktorého je spôsob zvyšovania platov prostredníctvom paušálnych náhrad hulvátstvo a obchádzanie zákona.

Vláda plne rešpektuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Zároveň však chce naplniť účel zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, v ktorom sa pri platovom ohodnotení člena vlády zvýrazňuje jeho vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti v porovnaní s poslancom NR SR. Z návrhu Fica, ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Jakub Popelka, http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.