Kandidatúra Róberta Šveca: Rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu a jeho dôsledky

Róbert Švec môže kandidovať za prezidenta v tohtoročných voľbách. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR, kde Švec podal žalobu. Toto rozhodnutie NSS SR bolo prvým takýmto prípadom, keď sa súd vyjadril k prijatiu kandidáta na prezidenta Slovenskej republiky.

Veronika Valeková z generálneho sekretariátu NSS SR informovala TASR o tom, že súd konštatoval, že žaloba je dôvodná a preto rozhodol o prijatí žiadosti Róberta Šveca na kandidatúru na prezidenta SR. NSS SR tiež zdôraznil, že skúmanie pravosti podpisov občanov je v kompetencii písmoznalcov.

Róbert Švec vyjadril svoju radosť nad tým, že “objektívna pravda bola zverejnená aj v tomto prípade”. Zdôraznil, že súd im dal za pravdu, pretože od začiatku trvali na tom, že predložili viac ako 15 000 podpisov od občanov a splnili tak zákonnú podmienku. Kancelária Národnej rady SR pre TASR reagovala, že rešpektuje stanovisko súdu.

Kancelária Národnej rady SR neprijala Švecovu kandidatúru, pretože nesplnil podmienky na to potrebné. Komisia po preskúmaní zistila, že doručený návrh nesplnil zákonom stanovené náležitosti. Švec svoj návrh doručil 30. januára vo forme petície, ktorá podľa zákonných ustanovení musí obsahovať podpisy aspoň od 15.000 občanov s právom voliť do parlamentu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com , http://wikipedia.org
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content