Hlas farmárov: Protesty a požiadavky v boji za lepšie podmienky

, , ,

Farmári, gazdovia, roľníci a poľnohospodári vyjadrili voči slovenskej vláde svoje nespokojnosti a požiadavky prostredníctvom protestov, ktoré sa uskutočnili v pondelok na viacerých miestach Slovenska.

Ján Jelen, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, na tlačovej konferencii pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave uviedol, že hlavnými požiadavkami farmárov sú okamžité vyplatenie priamych platieb, najmä formou zálohových platieb, a úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov. Jelen zdôraznil, že farmári čelia existenčným problémom kvôli nízkym cenám výkupu komodít a nevyplateným priamym platbám, na ktoré majú nárok.

Okrem toho farmári žiadajú odstránenie administratívnej záťaže a diskriminácie pri prenájme pôdy od Slovenského pozemkového fondu. Požadujú tiež zriadenie registra užívateľských vzťahov k pôde a finančné nástroje na podporu farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov. Sú tiež za zelenú naftu pre všetkých farmárov a zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít z krajín mimo Európskej únie.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč reagoval na protesty s pochopením pre situáciu farmárov, ale vyjadril nesúhlas so spôsobom, akým sa ich problémy zneužívajú na politické účely.

Protesty sa zúčastnilo viac ako 300 účastníkov a konali sa pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry na viacerých miestach Slovenska. Podporu farmárom vyjadrila aj Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), avšak Vidiecka platforma sa k protestom nepridala, pretože sa domnieva, že záujmy organizátorov protestov nie sú v súlade s prioritami platformy.

Vo štvrtok (22. 2.) ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

, , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.