Frankfurt vybraný ako nové sídlo Úradu EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí

Nový Úrad Európskej únie na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA) bude mať svoje sídlo v nemeckom meste Frankfurte, rozhodli vo štvrtok (22.2.2024) zástupcovia Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ. O tejto udalosti informuje TASR na základe správy tlačovej agentúry AFP.

Medzi ďalšími mestami, ktoré mohla EÚ zvážiť, boli Paríž, Rím, Madrid, Brusel, Dublin, Riga, Viedeň a Vilnius. Napriek výzvam, aby EÚ udelila príležitosť mestám mimo Belgicka, Francúzska a Nemecka, kde zvyčajne sídlia úrady EÚ, sa nakoniec rozhodla pre Frankfurt. Vo Frankfurte napríklad už sídli Európska centrálna banka (ECB).

AMLA vzniká s cieľom lepšie koordinovať boj proti nezákonným cezhraničným finančným aktivitám. Úrad bude dohliadať na 40 najrizikovejších finančných subjektov a bude mať právomoc kontrolovať spoločnosti, ktoré umožňujú ľuďom obchodovať s kryptoaktívami a uchovávať ich.

V prípade závažných prípadov alebo opakovaného porušenia zákona bude mať úrad právomoc uvaliť sankcie. Belgicko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ, uviedlo, že “AMLA bude zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti nezákonným finančným aktivitám v EÚ. Úrad začne svoju činnosť v polovici roku 2025 a bude zamestnávať viac ako 400 ľudí.” Európska komisia navrhla vytvorenie samostatného úradu na boj proti praniu špinavých peňazí prvýkrát v roku 2021, reagujúc tak na sériu finančných škandálov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content