Žiaci z Charkova napriek ohrozeniu pokračujú v učení – vďaka novej podzemnej triede

Mesto Charkov na východe Ukrajiny, ktoré sa pravidelne stáva terčom ruského bombardovania, v marci otvorí svoju prvú podzemnú školu. Informovala v stredu TASR podľa agentúry DPA.

Výstavba školy v priemyselnej zóne mesta postupuje podľa plánu napriek paľbe zo strany nepriateľa a drsnému zimnému počasiu, uviedol v stredu na platforme Telegram starosta Charkova Ihor Terechov. Prvou boli postavené betónové podporné konštrukcie. V súčasnosti prebieha inštalácia izolačných a vetracích systémov a vodovodných a kanalizačných potrubí.

Starosta mesta Ihor Terechov odhaduje, že škola by mohla byť otvorená už v marci 2024. Približne 65 provizórnych tried funguje aj v podzemnom mestskom systéme metra, pripomína DPA. Týmto spôsobom sa v súčasnosti aspoň čiastočne vzdeláva približne 1000 mladších žiakov.

Plánom je postaviť ďalšiu podzemnú školu priamo v centre Charkova. Tamojšie úrady uvádzajú, že zo zhruba 110.000 školopovinných detí sa ich v súčasnosti v Charkove stále nachádza len približne 40 percent. Veľké množstvo detí ušlo do zahraničia a mnoho sa vzdeláva online prostredníctvom svojich pôvodných škôl. Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Niekdajší miliónový Charkov je od hraníc s Ruskom vzdialený len niečo vyše 30 kilometrov a pravidelne je terčom raketovej paľby.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content