Zavedenie platby kartou v mestskej hromadnej dopravy v Prešove

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) plánuje zaviesť možnosť platby kartou vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD). Ako TASR informoval hovorca DPMP Vladimír Tomek, odhadovaný termín spustenia je v máji 2024.

V roku 2021 podnik požiadal o nenávratný príspevok na modernizáciu odbavovacieho, informačného a dispečerského systému DPMP. V žiadosti v tom čase požadoval výmenu všetkých označovačov cestovných lístkov celkovo v 86 vozidlách. Žiadosť však nebola podporená z dôvodu nedostatočných financií.

Vo vozidlovom parku DPMP sa nachádza 15 autobusov a päť elektrobusov. Už od výroby sú vybavené novými označovačmi cestovných lístkov, ktoré sú technicky pripravené na zavedenie platby kartou. Do používania prichádzajú ďalšie trolejbusy s rovnakou výbavou.

V auguste 2023 formou súťaže vyberali dodávateľa nových označovačov do zvyšných vozidiel. Víťazným uchádzačom sa stala poľská spoločnosť R&G PLUS. So spoločnosťou uzavreli zmluvu na prenájom 130 označovačov za 7800 eur mesačne na 2 roky. Postupne sa budú osádzať do autobusov, pričom jeden kus pôjde do autobusu a dva do kĺbových vozidiel. Súbežne s inštaláciou sa obstará aj zariadenie na spracovanie platieb a úpravy tarify MHD v Prešove.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content