Ukrajinské deti na Slovensku by sa mali učiť po slovenský

Ukrajinské deti, žijúce v SR, je potrebné učiť slovenský jazyk, pretože to môže veľmi pozitívne ovplyvniť negatívnu demografickú krivku. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Vzdelávanie ukrajinských detí nemá negatívny vplyv na rozpočet, pretože je hradené z európskych zdrojov. Bolo by najlepšie, keby sa ukrajinské deti naučili slovenský jazyk, pretože by to zvýšilo ich šance na uplatnenie sa a integrovanie sa na Slovensku. Mohlo by to prispieť k zlepšeniu ekonomiky.

Každoročne klesá na Slovensku približne 30 000 ekonomicky aktívnych ľudí vo veku 18-64 rokov. Tento trend bude trvať ďalších 30 rokov a nepodarí sa ho zvrátiť zvýšením pôrodnosti. Počet pracovnej sily sa znižuje a počet dôchodcov zvyšuje.

Je potrebné podporovať ukrajinské rodiny a vytvoriť im podmienky na to, aby mohli ostať, pracovať a byť úspešné na Slovensku. Niektorí sa po skončení vojny na Ukrajine vrátia späť, no ak sa naučia po slovensky, môžu sa uplatniť aj naďalej na Slovensku.

Momentálne žije na Slovensku približne 10 000 ukrajinských detí, ktoré navštevujú na základné a stredné školy. Niektoré z nich však študujú online na ukrajinských stredných školách, čo Drucker považuje za veľmi nešťastné. Podľa neho evidujeme na Slovensku približne 3 000 ukrajinských detí, o ktorých nemáme žiadne informácie.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content