Turecko konečne schválilo vstup Švédska do NATO

Turecko minulý týždeň vo štvrtok zverejnilo v úradnom vestníku opatrenie, ktorým schvaľuje členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii (NATO). Oficiálne tak dokončilo ratifikáciu, ktorá posunula Švédsko o krok bližšie k vstupu do aliancie.

Turecko doteraz odkladalo súhlas s členstvom Švédska viac ako rok. Hlavným dôvodom boli obavy z prílišnej zhovievavosti Švédska voči sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Okrem toho Turecko rozhnevali aj švédske protesty, počas ktorých protestujúci pálili Korán.

Turecko nakoniec dosiahlo súhlas po tom, ako Švédsko sprísnilo protiteroristickú legislatívu a prijalo ďalšie bezpečnostné opatrenia voči týmto skupinám. Vládna strana v Turecku uviedla, že rozhodujúci kľúč k dosiahnutiu súhlasu bola práve táto zmena postoja Švédska.

Jedinou krajinou NATO, ktorá ešte nepotvrdila vstup Švédska, je Maďarsko, ktoré tak urobí z dôvodu údajného šírenia nepravdivých informácií o Maďarsku zo strany švédskych politikov.

Švédsky premiér ocenil turecké schválenie ako kľúčový míľnik na ceste k členstvu. Ratifikačný proces by malo Turecko ukončiť informovaním o svojom schválení ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov, ktoré je kustódom Severoatlantickej zmluvy.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO po začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Fínsko sa stalo členom NATO už v apríli minulého roka.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content