Tragická udalosť na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe

, ,

21. december 2023 (štvrtok) bol tragickým dňom, ktorý nás naplnil smútkom, ľútosťou a šokom. Milan Fritz pracuje na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity na Námestí Jana Palacha v Prahe, kde kedysi študoval. Po skončení štúdia sa stal učiteľom.

Filozofická fakulta Karlovej univerzity sa zameriava na odbornú jazykovedu. Nedávno prešla zmenou názvu z českej komunikácie nepočujúcich na jazyk a komunikáciu nepočujúcich. Študenti môžu študovať prehĺbenú lingvistiku, ako aj spoznávať posunkový jazyk a tlmočenie posunkového jazyka.

Budova má 4 poschodia, pričom dve učebne sú na prízemí a ďalšie dve na štvrtom poschodí s číslami dverí 422 a 423. Do práce prišiel o 7:30 ráno a učil v učebni s číslom dverí 422. Neskôr, o 9:00, učil vo vedľajšej učebni s číslom dverí 423. O 11:00 skončil vyučovanie a nasledovala ďalšia trieda s pani Novakovou, ktorá je nepočujúca a dvoma tlmočníkmi.

Po obede, počas ktorého mala prednášku profesorka Macurová, ktorá zastáva novú odbornú funkciu v oblasti českej komunikácie pre nepočujúcich. Vďaka nej sa komunita nepočujúcich môže tešiť z lepších životných podmienok. O 12:00 mali vyučovanie, kde v prvej sérii bol prvý ročník, v druhej sérii druhý ročník a tak ďalej.

V tomto momente došlo k tragickej udalosti. Muž so strelnou zbraňou vyšiel na 4. poschodie a otvoril dvere triedy s číslom dverí 423, kde začal strieľať. Potom prešiel do ďalšej triedy s číslom dverí 419, ktorá bola zameraná na hudobnú výchovu a opäť strieľal. Pri tomto hroznom incidente prišlo o život 14 študentov a profesorov. Z našej komunity nepočujúcich bolo obeťami 9 študentov z Katedry jazyka a komunikácie nepočujúcich.

Redaktor: Roman Polášek
Foto: FB/ Univerzita Karlova
Zdroj Milan Fritz/ youtube
Moderátor: Roman Polášek

Link: https://youtu.be/hFv-qrLt0p0?si=l52PnuadprH-doN8


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.