Slovensko čoskoro zavedie pokus so štvordňovým pracovným týždňom

Na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose premiér Slovenska Robert Fico (Smer- SD) povedal, že Slovensko by čoskoro mohlo patriť medzi krajiny, ktoré zavedú štvordňový pracovný týždeň. Tvrdí, že to by na začiatok bol len experiment.

Predseda vlády poukázal na postupnú zmenu postoja podnikov, ktoré ešte pred pandémiou nového koronavírusu možnosť skrátenia pracovného týždňa odmietali. V dôsledku covidu, ktorý spôsobil, že veľký počet ľudí začal pracovať z domu, sú mnohé firmy v tomto smere podľa Fica omnoho flexibilnejšie.

Predseda vlády je presvedčený, že Slovensko by mohlo zaviesť štvordňový pracovný týždeň už čoskoro. Tému skracovania pracovného času otvorila vlani Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Jej predsedníčka Monika Uhlerová si myslí, že otázka už nestojí tak, či skracovať pracovný čas, ale vyvstáva otázka, ako k skráteniu pristúpiť a akú formu zvoliť. Uvažujú o tom, aby bol pracovný týždeň štvordňový a víkend trojdňový. Diskutujú aj o iných možnostiach a skúsenostiach zo zahraničia. Ich cieľom je postupne zaviesť kratší pracovný týždeň na Slovensku.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák, http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content