Silné zemetrasenie si vyžiadalo mnoho obetí v Japonsku a spôsobilo rozsiahle škody

Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo v pondelok 1.januara 2024 v strednej časti Japonska, si vyžiadalo viac obetí. Ich počet podľa najnovších údajov stúpol na najmenej 62, pričom ďalších aspoň 20 ľudí utrpelo ťažké zranenia.

Najhoršie bola zasiahnutý kraj Išikawa, kde ešte deň po zemetrasení s magnitúdou 7,6 dochádza k dotrasom. Zemetrasenie spôsobilo veľké škody na mnohých domoch a budovách, pričom presný rozsah zničenia nebol ihneď známy. Väčšinu obetí zaznamenali v prístavnom meste Wadžima, kde požiar zničil mnoho obytných domov, hoci hasiči však v utorok hlásili, že plamene dostali pod kontrolu.

V niektorých oblastiach nemali ani v utorok vodu, elektrinu či mobilný signál, pričom podľa japonských médií boli zničené desaťtisíce domov. Len za ostatných 24 hodín na území Japonska došlo asi k 100 dotrasom, uvádza AP. Japonský premiér preto do oblastí vyslal 1000 vojakov na pomoc pri záchranných prácach.

Ochotu pomôcť naznačil aj americký prezident Biden. V utorok odvolali všetky varovania pred prívalovou vlnou cunami, ktoré japonské úrady vydali po pondelkovom silnom zemetrasení. Zároveň však varovali pred ďalšími otrasmi, ktoré by krajinu mohli zasiahnuť v nasledovných dňoch. Očakávajú sa aj dažde.

Autor: TAS/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content