Prípad lekára, ktorý brutálne zaobchádzal s pacientkou: otriasol Srbskom

Minulý týždeň viacero správ v Srbsku šokovalo novinkou o lekárovi, ktorý počas pôrodu veľmi svojím násilným správaním rómskou pacientkou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa jej vyjadrení počas pôrodu lekár skákal po brušku a urážal ju pre jej etnický pôvod. Žiaľ, novorodenec neskôr zomrel, čo údajne zapríčinil lekár svojím násilným správaním. Srbská polícia tohto lekára z mesta Sremska Mitrovica na severozápade krajiny zadržala.

Po tejto udalosti mnohé ženy cez sociálne siete uviedli, že aj ony mali negatívne skúsenosti s nevhodným správaním a urážkami lekárov počas gynekologických zákrokov. Práve preto ľudskoprávna organizácia Kreni-Promeni zozbierala 190 000 podpisov v rámci petície, v ktorej žiada právo pre tehotné ženy mať pri pôrode sprievod. Petíciu v utorok zaslala srbskému ministerstvu zdravotníctva.

Aktivisti tvrdia, že problém nevhodného správania zdravotníkov trvá v krajine už desaťročia, čo však často ostáva tabu. Prieskum z roku 2015 ukázal, že až 10% žien nechcelo ísť po traumatickom prvom pôrode rodiť znova do nemocnice a 60% sa pri ňom necítilo bezpečne. Mnohé sa navyše neboli informované o tom, čo sa s nimi počas zákroku robí.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content