Posilnenie bezpečnosti a duševného zdravia v školách je prioritou

Ministerstvo vnútra (MV) SR spúšťa bezpečnostný audit na všetkých základných a stredných školách na Slovensku. Cieľom auditu je zhodnotiť aktuálny stav zabezpečenia bezpečnosti v školách a nastaviť ich kategorizáciu z hľadiska miery rizikovosti. Audit by mal polícii poskytnúť presné údaje a štatistiky, na základe ktorých bude vedieť efektívnejšie plánovať bezpečnostné opatrenia v jednotlivých školách.

Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Obaja ministri označili témy bezpečnosti a duševného zdravia žiakov za svoje priority. Polícia je pripravená vyčleniť pre každú školu kontaktnú osobu z radov policajtov, ktorá bude školu operačne podporovať. V krajských mestách chcú mať zabezpečenú rýchlu intervenčnú jednotku na riešenie prípadných krízových situácií.

Minister školstva sa chce zamerať na prevenciu v oblasti duševného zdravia žiakov, učiteľov i rodín. Deti by mali vedieť, ako sa správať v krízových situáciách a na koho sa obrátiť v prípade problémov. Dôležitá je aj práca s učiteľmi, ktorí by vedeli deti podporiť. Ministerstvo školstva chce vytvoriť štandardy a posilniť podpornú infraštruktúru. Máme detské linky pomoci, ktoré mnohé z nich robí neziskové organizácie,” poznamenal minister školstva. Dodal, že nemalé peniaze pôjdu tento aj budúci rok do podporných činností, ako sú psychológovia na školách.

Policajný prezident Ľubomír Solák priblížil, že pri plánovaní bezpečnostných opatrení v školách bude kľúčová ich kategorizácia z hľadiska miery rizika. Nie na všetky školy sa budú hneď uplatňovať rovnaké opatrenia, ako sú kamery či turnikety. Ich rozsah bude závisieť od dostupnosti financií.

Ako dodal Šutaj Eštok, o kamerách bude rokovať napríklad s ministerstvom regionálneho rozvoja, ktoré pripravuje výzvu na kamerové systémy do miest a obcí. Tá by sa mala nastaviť tak, aby kamery pomohli aj pri mapovaní bezpečnosti na školách. Minister školstva doplnil, že dnes neuvažujú o zavedení kamier do tried.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Martin Baumann, http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content