OSN kritizuje násilné donucovanie žien k nosieniu hidžábu Talibanom

Pomocná misia OSN (UNAMA) vyjadrila hlboké znepokojenie, že Hnutie Taliban v Afganistane začalo svojvoľne zatýkať a zadržiavať ženy a dievčatá pre údajné porušovanie pravidiel nosenia hidžábu, ktoré hnutie stanovilo po návrate k moci. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

UNAMA prešetruje tvrdenia o zlom zaobchádzaní so ženami a vydieraní výmenou za ich prepustenie. “Donucovacie opatrenia zahŕňajúce fyzické násilie sú pre afganské ženy a dievčatá obzvlášť ponižujúce a nebezpečné,” uviedla vo vyhlásení Roza Otunbajevová, osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan.

Taliban minulý týždeň uviedol, že policajtky budú umiestňovať ženy za “nesprávne nosenie hidžábu” do väzby. Išlo o prvé oficiálne potvrdenie zásahov voči ženám, ktoré nedodržiavajú pravidlá obliekania nariadené Talibanom od jeho návratu k moci v auguste 2021.

UNAMA uviedla, že od 1. januára úrady v hlavnom meste Kábul a provincii Dájkundí v strednej časti kontrolujú povinné nosenie hidžábu. Podľa misie OSN dostalo mnohé žien a dievčat varovanie, niektoré boli aj zadržané. Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v reakcii na tieto tvrdenia na sociálnej sieti X uviedol, že ženy nosia hidžáb z vlastnej vôle a netreba ich k tomu nútiť. V máji 2022 Taliban nariadil ženám povinnosť nosiť burku zahaľujúcu celé telo. Podobné pravidlá platili aj počas predchádzajúceho režimu Talibanu v rokoch 1996 – 2001.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content