Nové predpisy EÚ obmedzia používanie plynov poškodzujúcich ozón a klímu

Členské štáty EÚ schválili v pondelok dve nariadenia na zníženie množstva fluórovaných plynov a ďalších látok, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu a predstavujú viac ako tri percentá emisií skleníkových plynov v Únii. Oznámili to Rada EÚ a Európska komisia (EK), informuje TASR.

Fluórované plyny sa používajú v zariadeniach, ako sú chladničky, klimatizácie či tepelné čerpadlá. Sú vyrábané človekom a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu, napísala agentúra DPA. Európsky parlament (EP) už pred dvoma týždňami rozhodol o ich postupnom zákaze do roku 2050. Zakázaný má byť aj predaj produktov obsahujúcich fluórované plyny.

Vyjednávači EP a členských štátov EÚ dosiahli dohodu o novej legislatíve v októbri. Nové predpisy nadobudnú platnosť po oficiálnom podpísaní a zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Podľa nej sa výroba najpoužívanejších čiastočne fluórovaných uhľovodíkov (HFC) plynov do roku 2036 zníži o 85% a ich spotreba sa do roku 2050 úplne zastaví.

Niektoré výrobky obsahujúce HFC sa zakážu už skôr pri ktorých je technologicky a ekonomicky realizovateľné prejsť na alternatívy. Ide o niektoré domáce chladničky, chladiace boxy, peny a aerosóly. Nové predpisy taktiež stanovujú termíny ukončenia používania týchto plynov v klimatizáciách, tepelných čerpadlách a rozvádzačoch.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content