Masívna evakuácia v Indonézii po erupciách piatich sopiek

V posledných dňoch došlo v Indonézii k aktivitám piatich sopiek súčasne. Preto úrady okamžite nariadili evakuáciu tisícok obyvateľov z dôvodu činnosti sopiek.

Najnebezpečnejšou je sopka Merapi, ktorá sa nachádza neďaleko dvojmiliónového mesta Yogyakarta na ostrove Jáva. Do vzduchu sa zdvíhal oblak popola, ktorý dopadal na blízke dediny a po svahoch stekali lavíny.

Na ostrove Flores sa prejavila aktivita sopky Lewotobi Laki-Laki, pre ktorú bolo nutné evakuovať do bezpečia 6 500 miestnych obyvateľov. Na Jáve sopka Semenu vypúšťala oblaky plynov a lavíny, podobne ako sopka Ibu na ostrove Halmahera.

Piatym miestom s prejavmi aktivity od víkendu je sopka Marapi na Sumatre. Tu síce nestekali lavíny, no padal toxický prach. Aj odtiaľto bolo potrebné evakuovať 5 000 ľudí.

Indonézia patrí medzi vulkanicky najaktívnejšie krajiny sveta. Spoločne s Filipínami a Japonskom sa nachádza vo slávnom tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sopečné erupcie v priebehu histórie podľa záznamov pripravili o život tisíce ľudí.

Zdroj: https://www.pocasiaradar.cz/zpravy-o-pocasi/indonesie-v-zemi-se-probudilo-5-sopek-soucasne-zacaly-velke-evakuace–043e43d7-c855-4a59-b54a-b036eed2ddf0
Foto: http://freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content