Kritika zavedenia ePN pre zubných lekárov a ďalšie zmeny v systéme

Zubní lekári nesúhlasia s novou povinnosťou posudzovať a rozhodnúť o dočasnej pracovnej neschopnosti pacientov. Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) tak reagovala na zmenu zákona, podľa ktorej od januára aj zubní lekári, rovnako ako ďalší špecialisti, musia vystavovať pacientom potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej forme.

Dôvodom nesúhlasu je to, že zubní lekári nemajú prístup v rámci eZdravia ku kompletnej zdravotnej dokumentácii pacienta a aj keď je ústna dutina vstupnou bránou do celého organizmu, zubnolekárske výkony indikujú dočasnú práceneschopnosť len v ojedinelých prípadoch. Zavedenie novej povinnosti tak zvýši administratívnu záťaž a hrozí chybovosť.

Komora už v roku 2021 namietala proti rozšíreniu tejto povinnosti na ďalších špecialistov. Od januára sú však špecialisti povinní vystavovať ePN. Zmeny kritizuje Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) aj Asociácia súkromných lekárov SR, pričom apelujú na urýchlené vyriešenie situácie.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) minulý týždeň avizovala, že legislatívu súvisiacu s vystavovaním elektronickej práceneschopnosti (ePN) bude potrebné novelizovať. Podľa ZAP má byť cieľom upraviť zákon tak, aby v systéme vystavovania ePN poznali svoju cestu pacient aj lekár.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content