Hráč NFL sa vyhol pokute používaním ASL

DK Metcalf, hráč tímu amerického futbalu Seattle Seahawks, si našiel neočakávaný spôsob, ako sa vyhnúť vysokým pokutám od NFL. Robí tak pomocou amerického posunkového jazyka (ASL), aby provokoval svojich súperov. Pretože už predtým čelil vysokým pokutám za oslavy na ihrisku, vzal vec do vlastných rúk a teraz používa posunkový jazyk na „trash talk“ bez rizika trestu od ligy.

Metcalf bol v minulosti pokutovaný sumou viac ako 10 000 dolárov za nadmerné oslavy a
nešportové správanie. Počas zápasu proti tímu Dallas Cowboys predviedol svoju novú stratégiu. Po strelení 73-yardového touchdownu Metcalf použil ASL “Stand on business”, čo v preklade znamená “Staraj sa o svoje veci”, zameranú na fanúšikov Cowboys. Hoci jeho posunky v posunkovom jazyku môžu byť pre širšie publikum náročné na interpretáciu, Metcalf tak našiel novú formu komunikácie na futbalovom ihrisku.

Tým, že Metcalf vo svojom voľnom čase navštevoval hodiny posunkového jazyka a našiel kreatívne riešenie prísnych pravidiel týkajúcich sa osláv a provokatívneho správania v NFL. V rozhovore pre The Rich Eisen Show Metcalf prezradil dôvod za jeho novou stratégiou: “Už som dostal veľa pokút za veci, ktoré som povedal na ihrisku, preto teraz posunkami posunkujem, čo hovorím.“ “

Hoci je NFL často prísna v udeľovaní sankcií za nešportové správanie, Metcalfova stratégia sa ukazuje ako spôsob, ako obísť tieto pravidlá. Jeho rozhodnutie naučiť sa posunkového jazyka, aby sa vyhol pokutám a zároveň pokračoval v provokovaní na ihrisku, viedlo k novej forme komunikácie v americkom futbale a prinútilo fanúšikov i súperov zamyslieť sa nad ligou a jej pravidlami týkajúcimi sa osláv a nešportového správania.

Metcalfova zmenená taktika pritiahla pozornosť a vyvolala otázky či rozhodcovia na ihrisku rozumejú ASL a teda či dokážu pochopiť jeho posunky. Vo svojom rozhovore na túto tému Metcalf navrhol, že keby niekto z rozhodcov ovládal posunkový jazyk, mohli by počas zápasu viesť oddelený bočný dialóg.

Zdroj: Kenny Åkesson, Teckenrapport
Foto: Seahawk press, http://freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content