Extrémne mrazy sužujú Severnú Európu

Severná Európa zažila už tretí deň po sebe extrémne nízke teploty. Vo Švédsku v stredu namerali najnižšiu januárovú teplotu za posledných 25 rokov a to mínus 43,6 stupňa Celzia v dedinke Kvikkjokk vo švédskej časti Laponska. Išlo o najsilnejší januárový mráz od roku 1999, uviedli miestne média.

V blízkej dedinke Nikkaluokta namerali v utorok mínus 41,6 stupňa Celzia. Teploty na severe Švédska sa pohybovali od mínus 25 do mínus 35 stupňov a takéto chladné počasie sa očakáva až do konca týždňa. Najnižšia historická januárová teplota vo Švédsku bola mínus 49 stupňov Celzia, ktorú namerali 27. januára 1999 v obci Karesuando pri fínskych hraniciach.

Silný mráz a snehová víchrica narušili dopravu v celom severskom regióne. Boli zatvorené mosty, vlaky i trajekty. Zatvorených bolo aj viacero škôl v Škandinávii. Podľa meteorológov by silný mráz mal v Fínsku pretrvávať najmenej do nedele, pričom na severe krajiny sa očakáva až mínus 35 stupňov.

V Dánsku polícia vyzvala ľudí obmedziť cesty motorovými vozidlami len na nevyhnutné minimum, pretože sever a západ krajiny sužuje snehová víchrica. Južné Nemecko zas trápia záplavy, najhoršia situácia je v Dolnom Sasku. V Holandsku pri páde z bicykla počas vetra zomrel 75-ročný muž.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content