Apple uvoľňuje pravidlá pre používanie iPhonov v EÚ v súlade so zákonom o digitálnych trhoch

Spoločnosť Apple oznámila nové pravidlá pre používanie iPhonov v Európskej únii, ktoré vyplývajú z nového zákona EÚ o digitálnych trhoch (DMA).

Na základe tejto normy musia veľké online platformy a vyhľadávače spĺňať prísnejšie povinnosti a rozšíriť možnosti voľby pre svojich používateľov. Používatelia iPhonov budú mať v EÚ väčšiu možnosť voľby pri inštalácii aplikácií a používaní platobných metód.

Konkrétne si budú môcť používatelia iPhone v EÚ v budúcnosti inštalovať aplikácie nielen z oficiálneho App Storu od Apple, ale aj z alternatívnych obchodov s aplikáciami. Spoločnosť Apple tiež umožní na svojich zariadeniach používať konkurenčné platobné metódy a alternatívne technológie pre webové prehliadače.

Aby boli nové možnosti dostupné, musí byť v zariadení nainštalovaná najnovšia verzia operačného systému iOS 17.4.Apple ich predtým nepovoľoval z dôvodu bezpečnostných rizík. Doteraz sa aplikácie na iPhonoch dali sťahovať len z na to určenej platformy Apple.

Spoločnosť Apple si aj v budúcnosti ponechá čiastočnú kontrolu nad inštaláciou aplikácií, aj keď sa uskutoční mimo jej vlastného obchodu. Na rozdiel od systému Android spoločnosti Google sa aplikácie nebudú dať jednoducho stiahnuť cez prehliadač a nainštalovať na vlastné riziko. Namiesto toho budú musieť zákazníci používať tzv. “overené trhoviská” schválené spoločnosťou Apple.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content