Vedenie košických oceliarní potvrdilo predaj U. S. Steel japonskému Nippon Steel

Americká oceliarska korporácia U. S. Steel predáva svoje aktivity vrátane košických oceliarní japonskému koncernu Nippon Steel. Šéf odborov v košických oceliarňach U. S. Steel Juraj Varga potvrdil, že vedenie spoločnosti im túto informáciu oznámilo na stretnutí.

Predaj celej korporácie japonskému koncernu za 14,9 miliardy dolárov by mal prebiehať v priebehu budúceho roka. Podľa Vargu by sa však pre zamestnancov zatiaľ nič meniť nemalo. Všetky platné dohody a zmluvy majú zostať v platnosti. Ako sa bude ďalej vyvíjať stratégia nového vlastníka a aké budú mať zmeny dosah na košické oceliarne, ukáže až čas.

Odborár očakáva, že v priebehu budúceho polroka sa dozvedia konkrétnejšie informácie o ďalších krokoch nového vlastníka. Kúpa spoločnosti prinesie aj zvýšenú neistotu vzhľadom na energetickú krízu a infláciu. Transakcia bude pre nového majiteľa znamenať dlhodobý proces presunu všetkých aktív.

Nadchádzajúca modernizácia a dekarbonizácia výroby by sa napriek vysokým investíciám mala aj pod novým vlastníkom uskutočniť, keďže Nippon Steel má skúsenosti s podmienkami v Európe. Odbory momentálne rokujú so súčasným zamestnávateľom o novej kolektívnej zmluve.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comhttps://sk.wikipedia.org/wiki/U._S._Steel_Ko%C5%A1ice#/media/S%C3%BAbor:Ko%C5%A1ice,_U.S._Steel_administrat%C3%ADvna_budova.jpg
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content