V USA zavádzajú technológiu na zabránenie riadenia pod vplyvom alkoholu

Regulačné orgány v Spojených štátoch urobili prvý krok smerom k zavedeniu povinnosti používať v motorových vozidlách zariadenia, ktoré zabraňujú jazde pod vplyvom alkoholu. Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) v utorok 12. decembra oznámil, že sa začína proces zavádzania novej federálnej bezpečnostnej normy. Tá bude vyžadovať inštaláciu technológie na detekciu alkoholu vo všetkých nových osobných automobiloch predaných v USA.

Zámer zaviesť alkohol testery vo vozidlách vyplýva zo zákona o rozvoji infraštruktúry schváleného v roku 2021. Nové nariadenie predstavuje začiatok dlhšieho procesu, kým bude k dispozícii dostatočne vyspelá technológia.

V roku 2021, poslednom roku, s dostupnými údajmi, zahynulo pri nehodách spôsobených alkoholom takmer 13.400 ľudí. Spoločnosť to podľa úradu stálo 280 miliárd dolárov (260,3 miliardy eur) v podobe nákladov na liečbu, ušlej mzdy a zníženej kvality života. Počet úmrtí pri dopravných nehodách pod vplyvom alkoholu dosiahol takmer 15-ročné maximum v decembri 2021, keď zahynulo viac ako 1000 ľudí.

V roku 2022 Národná rada pre bezpečnosť dopravy odporučila NHTSA, aby všetky nové vozidlá v USA boli vybavené systémami na monitorovanie alkoholu, ktoré môžu zabrániť jazde osoby pod jeho vplyvom. NHTSA a skupina 16 výrobcov automobilov spoločne financujú výskum technológie, ktorá by automaticky testovala alkohol v dychu vodiča a zastavila vozidlo, ak by bol vodič pod vplyvom alkoholu. Dych vodiča by kontroloval senzor.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content