Útok nožom pri Eiffelovej veži v Paríži vyvolal obavy z terorizmu vo Francúzsku

Útok spáchal v sobotu večer približne o 21.00h pri Eiffelovej veži, kde nožom a kladivom zabil 23-ročného nemecko- filipínskeho občana. Jeho manželku zachránil pred útočníkom okoloidúci taxikár. Zranil ďalšie dve osoby- 66-ročného britského občana a 60- ročného Francúza. Francúzsky minister zdravotníctva Aurélien Rousseau v rozhovore pre televíziu France 3 priblížil, že obaja utrpeli menšie zranenia.

Išlo o 25-ročného francúzskeho občana Armanda Rajabpoura-Miyandoabu iránskeho pôvodu, ktorý na sociálnych sieťach v poslednej dobe zverejňoval príspevky na podporu Hamasu, Gazy a Palestínčanov. V jednom zo zverejnených videí sa prezentoval ako bojovník extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Útočník bol úradom známy ako radikalizovaný islamista, ktorý mal na sociálnych sieťach väzby na páchateľov iných útokov vo Francúzsku z nedávnej minulosti. Až do apríla tohto roku mal nariadenú povinnú psychiatrickú liečbu.

Jeho matka už skôr informovala úrady o obavách zo synovho radikalizovaného správania, no neboli nájdené dôvody na opakované trestné stíhanie. Podľa polície pochádzal z nenáboženskej rodiny, no ako teenager konvertoval k islamu a priťahoval ho džihádistický extrémizmus.

Vyšetrovatelia prípad analyzujú ako teroristický čin, ktorý mohol Armand R. vykonať pod vplyvom radikálnych názorov. Muž po zadržaní povedal, že ho veľmi trápi zomieranie moslimov, najmä na palestínskych územiach a tvrdil, že Francúzsko je spolupáchateľom, uviedol francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Armand R. je podozrivý z vraždy a pokusu o vraždu “v súvislosti s teroristickým sprisahaním”, informovala prokuratúra. Pri útoku kričal “Alláhu akbar” (Boh je najväčší), potvrdil Darmanin. Dodal, že muž bol v roku 2016 odsúdený na štyri roky odňatia slobody za plánovanie útoku v parížskej štvrti La Défense, ktorý sa mu nepodarilo vykonať.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content