Silná erupcia sopky Merapi si vyžiadala obete v Indonézii

V nedeľu došlo k silnej erupcii sopky Merapi v indonézskej provincii Západná Sumatra. Sopečný popol stúpal až do výšky 3000 metrov.

Dve horolezecké trasy na sopku boli po erupcii uzavreté a dedinčanom žijúcim na svahoch hory úrady odporučili, aby zostali najmenej tri kilometre od ústia krátera kvôli možnému chrleniu a vytekaniu lávy.

Miestne médiá informovali, že v sobotu sa na výstup na sopku vydalo asi 70 horolezcov. Agentúra AFP v pondelok uviedla, že najmenej 49 z nich bolo úspešne evakuovaných. Ďalších 11 však záchranári našli mŕtvych a 12 ich je naďalej nezvestných.

Popol z erupcie pokryl niekoľko okolitých dedín. Obyvateľom úrady rozdali rúška a odporučili nosiť ochranné okuliare, pretože popol zhoršoval viditeľnosť. Úrady sopku Merapi monitorovali niekoľko týždňov po tom, ako senzory zaznamenali jej zvýšenú aktivitu, Vydal sa pre ňu výstraha tretieho stupňa ( z celkovo štyroch) pred erupciou.

Sopka Marapi je aktívna od januára, keď na nej tiež došlo k erupcii, ktorá sa však zaobišla bez obetí. Indonézia sa nachádza v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Pacifický ohnivý kruh, kde dochádza často k zemetraseniam a výbuchom sopiek.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content