Rusko obvinilo Bielorusa z teroristického útoku na železnici

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v meste Omsk 52 ročného Bielorusa, ktorý vraj na príkaz Ukrajiny umiestnil výbušniny do dvoch vlakov cestujúcich po kľúčovej železničnej trati na Sibíri. Bol tiež obvinený zo zodpovednosti za výbuchy dvoch vlakov vlakoch prepravujúcich ropné produkty po železničnej trati Bajkalsko-amurská magistrála v regióne Buriatsko z 29. a 30. novembra.

Podľa FSB bol muž, ktorý žije v Litve a pracoval pre Bezpečnostnú službu Ukrajiny (SBU) s cieľom vyhodiť do vzduchu železničnú infraštruktúru. Ruské orgány ho podozrievajú z vykonania teroristických činov proti kritickej dopravnej a energetickej infraštruktúre Ruska.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti zároveň zverejnila video, na ktorom príslušník FSB sprevádza muža do neznámej budovy, pričom mu nie je vidieť do tváre. Muž vo videu hovorí, že ho niekto požiadal, aby “výmenou za peniaze” preniesol do Ruska balík, v ktorom sa mala nachádzať “mína, ktorou vyhodia do vzduchu niekoľko vlakov”. Dodal, že s tým súhlasil.

K prvým explóziám 29. novembra , v Severomujskom tuneli v oblasti Buriatsko začal horieť vlak s palivom. 30. novembra na nákladnom vlaku na tzv. Čertovom moste, ktorý sa nachádza v tej istej oblasti, sa vznietili nádrže s naftou a následne začalo horieť šesť nákladných vagónov.

Nemenovaný ukrajinský zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že obidva incidenty spôsobila SBU, keďže Rusko ňou prepravuje vojenského materiálu. Prípad vyšetruje ruský vyšetrovací výbor.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content