Ministerstvo zdravotníctva oznámilo koniec GreenPassu, OverPassu a ďalších aplikácií pre covid pasy

Ministerstvo zdravotníctva informovalo o ukončení prevádzky mobilných aplikácií GreenPass, OverPass a OverPass Special ku dňu 31. decembra 2023. Dôvodom je výrazný pokles využívania týchto aplikácií v dôsledku zrušenia všetkých protipandemických opatrení a neexistencie Covid certifikátov EÚ po 30. júni 2023.

Rezort investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR ako objednávateľ týchto služieb rozhodol o ukončení aplikácií po konzultáciách a analýze odborníkov, nakoľko ich využívanie občanmi výrazne pokleslo. Aplikácie po 31. decembri 2023 už nebudú dostupné na nahrávanie nových certifikátov, avšak používatelia, ktorí ich majú nainštalované, si v nich budú môcť naďalej prezerať uložené covid pasy, kým si ich sami neodinštalujú.

GreenPass ako digitálny covid preukaz bol spustený v roku 2021 na základe nariadenia EÚ s cieľom uľahčiť pohyb osôb počas pandémie. Vzhľadom na súčasnú priaznivú epidemickú situáciu a zrušenie európskych covid certifikátov je ďalšie prevádzkovanie týchto aplikácií neefektívne. V prípade zhoršenia situácie by však existovala možnosť ich opätovného spustenia.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: FB/ Ministerstvo zdravotníctvo Slovenskej republiky, http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content