Mali zaznamenáva alarmujúci počet obetí a nakazených vírusovou horúčkou dengue

V Malijskej republike v strednej Afrike evidujú rastúci počet prípadov horúčky dengue. Ministerstvo zdravotníctva doteraz zaznamenalo takmer 600 infikovaných a 21 úmrtí v dôsledku tohto ochorenia. Vláda zatiaľ oficiálne ďalšie podrobnosti nezverejnila, ako napríklad počet aktuálne nakazených alebo či požiadala WHO o pomoc.

Horúčka dengue je vírusové ochorenie prenášané komármi. Spôsobuje príznaky podobné chrípke, ale vo vážnych prípadoch jej sprevádza silná bolesť kĺbov, opuch uzlín, silné krvácanie a smrť. Nie je známa žiadna špecifická liečba, WHO odporúča prevenciu v podobe dvoch vakcín.

Zvyčajne sa vyskytuje vo vlhkom prostredí. V Mali ležiacom v suchej subsaharskej oblasti Sahel bolo ochorenie po prvý raz zaznamenané v roku 2008, ďalšie prípady sa objavili aj v rokoch 2017 a 2019.

WHO v auguste oznámila prvý výskyt ochorenia aj v Čade, kde sa objavilo niekoľko desiatok prípadov. Horúčka dengue sa vyskytla aj v štáte Burkina Faso a Senegale. Čad je tiež sahelským štátom so suchým podnebím. Horúčka dengue sa vyskytla aj v štáte Burkina Faso a Senegale.

WHO v tomto roku zaznamenala 300 000 prípadov v Bangladéši a štyri milióny v krajinách Severnej a Južnej Ameriky.

Autor: TASR/ Kaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content