Kritika WHO za zničenie nemocnice v pásme Gazy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala Izrael za zničenie nemocnice Kamala Adwana na severe pásma Gazy. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v nedeľu večer napísal na platforme X a bol zhrozený z toho, že pri útoku prišlo o život 8 pacientov nemocnice, medzi ktorými bolo aj deväťročné dieťa. Tvrdil, že pacienti zomreli pre nedostatočnú zdravotnú starostlivosť po tom, ako bola nemocnica zničená.

Izrael túto kritiku odmietol s argumentom, že nemocnica slúžila aj ako veliteľské a riadiace centrum Hamasu. Izraelské veľvyslanectvo pri OSN sa domnieva, že Tedros Adhanom Ghebreyesus neuviedol dôležitý fakt o ‘‘uhniezdení ‘‘ militantov z Hamasu v nemocnici.

Izraelská armáda uviedla, že po dialógu so zdravotníckym personálom súhlasila s dočasným prerušením bojovej činnosti na evakuáciu nemocnice. Pri útoku zatkla 90 teroristov Hamasu a našla skrývané zbrane a tajné dokumenty vrátane tých ukrytých v inkubátoroch pre novorodencov.

Tedros Adhanom Ghebreyesus však informoval aj o zatýkaní zdravotníckeho personálu a o tom, že pacienti museli byť evakuovaní bez sanitiek, čím boli ohrození. Upozornil tiež, že po strate ďalšej fungujúcej nemocnice sú zdravotnícke kapacity v Gaze ešte viac obmedzené. Vyzval na okamžité prímerie a zastavenie útokov na nemocnice a personál.

Spravodajská stanica al-Džazíra predtým uviedla, že izraelská armáda na pozemku nemocnice buldozérom zničila stany vysídlencov a pripravila pritom o život 20 ľudí, cituje DPA. Izrael sa k týmto obvineniam nevyjadril.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content