Kanada a Amerika odstúpili zo Zimných deaflympijských hier

Americká športová federácia nepočujúcich (USADSF) oznámila, že Spojené štáty sa nezúčastnia na 20. Zimných deaflympijských hrách v tureckom Erzurume v marci 2024. Podľa USADSF toto rozhodnutie súvisí s nedostatkom včasných a spoľahlivých informácií o miestach konania a harmonogramoch.

Počas uplynulých siedmich mesiacov bola USADSF v pravidelnom kontakte s Medzinárodným výborom pre šport nepočujúcich (ICSD) s cieľom prípraviť na Zimné deaflympijské hry. USADSF sa však nepodarilo získať odpovede na svoje otázky. Po zvážení bezpečnostných a finančných rizík USADSF rozhodla, že sa nezúčastní.

Kanadská športová asociácia nepočujúcich (CDSA) už 15. novembra oznámila, že stiahla svoju účasť na Zimných deaflympijských hrách. Asociácia považuje neistotu na Blízkom východe za problematickú. Podľa CDSA sa aj ďalšie krajiny rozhodli stiahnuť svoje národné tímy.

Organizácia Deaflympics a ICSD oznámili až 2. novembra, že 20. Zimné deaflympijské hry sa uskutočnia v Erzurume. To znamená, že krajiny, ktoré chcú zúčastniť na týchto deaflympijských hrách, majú na prípravu len niekoľko mesiacov, čo je veľmi náročné.

Organizácia Deaflympics a ICSD zatiaľ nereagovali na danú situáciu.

Napísal: Jos de Winde/ Turkoois
Foto: The Daily Moth, freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content