Český separatista na Ukrajine dostal od odvolacieho súdu 21 rokov väzenia

Odvolací súd v Prahe potvrdil výnimočný trest 21 rokov väzenia pre bývalého českého vojaka Martina Sukupa za boj na strane proruských separatistov na Ukrajine v rokoch 2014 až 2018. Súd ho uznal za vinného z teroristického útoku a účasti na teroristickej skupine.

Odvolací súd sa prípadom zaoberal druhýkrát, pôvodne mužovi trest znížil na štyri roky. Proti tomu sa však odvolal štátny zástupca a verdikt so zníženým trestom potom zrušil Najvyšší súd. Predseda súdneho senátu Vladimír Stibořík podľa ČT24 v utorok potvrdil rozhodnutie Mestského súdu, že sa Sukup teroristického útoku dopustil a bol tiež súčasťou teroristickej skupiny. Na súde zaznelo, že predložených dôkazov bolo dostatok. Sukupova obhajkyňa totiž tvrdila, že obžaloba vychádza len z novinových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach.

Čech by si trest 21 rokov väzenia mal odpykať vo väznici s vyšším stupňom stráženia. Muž je však od roku 2019 na úteku. Podľa rozsudku Mestského súdu vycestoval v júni 2014 do Doneckej oblasti na Ukrajine, kde sa podľa štátneho zastupiteľstva do roku 2018 zapájal do bojov. Na strane takzvanej Doneckej ľudovej republiky vystriedal podľa ČT24 niekoľko pozícií.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content