Vedci našli ďalšie masové hroby obetí nacistického tábora Stalag II-D

Vedci zo Štetínskej lekárskej univerzity našli ďalšie pozostatky zhruba 100 osôb v blízkosti bývalého nacistického zajateckého tábora Stalag II-D v poľskom meste Stargard. Išlo už o tretiu fázu pátracej misie, v rámci ktorej doposiaľ objavili ostatky približne 300 ľudí.

Jeden z vedúcich výskumu, Andrzej Ossowski, uviedol, že v prvom nájdenom masovom hrobe boli pochovaní civilisti vyhnaní z Varšavy po potlačení Varšavského povstania v roku 1944. Nemecké úrady ich následne deportovali do zajateckého tábora Stargard. Medzi nimi bolo veľa žien a detí, ktoré zomreli v dôsledku katastrofálnych životných podmienok v preplnenom a zle zásobovanom tábore.

V druhom hromadnom hrobe našli ostatky vojnových zajatcov rôznych národností pochovaných v druhej polovici roku 1944. Išlo najmä o sovietskych vojakov zajatých Nemeckom.

Podľa odhadov vedcov mohlo byť v blízkosti veľkého tábora Stalag II-D, ktorý bol jedným z najväčších zajateckých táborov tretej ríše, pochovaných až 6000 ľudí. Tábor bol v činnosti od roku 1939 až do februára 1945, po tom,  keď boli jeho väzni pri postupe sovietskej Červenej armády nútení pochodovať na západ.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content