Udeľovanie “Oscarov” pre nepočujúcich v Nemecku

11. a 12. novembra sa konal medzinárodný filmový festival pre nepočujúcich filmárov v Nemecku. V sobotu sa konalo slávnostné odovzdávanie cien, na ktorom sa udeľovali “nepočujúci Oskari”.

Na odovzdávaní cien Della Award 2023 sa zúčastnili nepočujúci herci, producenti, režiséri a ďalší profesionálov zo sveta filmu, kinematografie a vizuálnych médií. Festival a ocenenia majú upozorniť na úspechy v tejto oblasti, ktoré sú často prehliadané a náležite ich oceniť na medzinárodnej úrovni.

Počas minulého víkendu bolo premietaných 80 filmov, v ktorých hrajú hlavnú úlohu nepočujúci pred alebo za kamerou. Najlepšie z nich získali ocenenia v sobotu.

Holandský dokumentárny film “Imaginings” získal cenu za najlepší dokumentárny film. V filme vystupujú básnici z Kitchen’s Light Sam Onclin, Marie van Driessche, Boaz Blume, Tobias de Ronde, Bart Koolen a Brendan Lodder rozprávajú svoje príbehy poetickým spôsobom v holandskom posunkovom jazyku, známom aj ako: posunkované slovo. Zavedú diváka na hlbokú cestu do svojich zážitkov a myšlienok.

V rozhovore riaditeľ filmového festivalu Uwe Schönfeld uviedol, že celkovo bolo prijatých 2 643 prihlášok filmov. Povedal, že to znie ako veľa, ale približne 2 500 bolo iba s titulkami. To však určite nie je prístupnosť a uznanie, ktoré organizácia festivalu želá.

Počas festivalu sa premietali filmy, ako napr. americký celovečerný film No Ordinary Hero” o superhrdinovi “Super Deafy”. Je to prvý komerčný film, ktorý produkoval nepočujúci výkonný producent (John Maucere) a režíroval nepočujúci režisér (Troy Kotsur).

Vznikli aj dokumentárne filmy o zneužívaní v školách pre nepočujúcich alebo o nepočujúcom moslimskej žene, ktorá otehotnie počas pandémie a stretáva sa s obmedzeniami na odbore zdravotníctva. Bolo premietané aj nemecké dráma z roku 2022 “Budeš počuť” od ZDF, v ktorom hrajú hlavné úlohy dvaja nepočujúci herci Anne Zander a Benjamin Piwko. 43- ročný Piwko je nadšený, že sa môže podeliť o nápady s ostatnými medzinárodnými nepočujúcimi ľuďmi vo filmovom priemysle. Vidí tiež príležitosť ukázať počujúcim ľuďom, že nepočujúci sú úplne normálni ľudia, ktorí robia normálne veci.

V súčasnosti si ľudia čoraz viac uvedomujú, čo nepočujúca komunita potrebuje v oblasti filmu. Uwe Schönfeld, sám dieťa nepočujúcich rodičov a manžel nepočujúcej režisérky Christinou Schönfeldovou, povedal, že v posledných mesiacoch dochádza k stále väčšej spolupráci s rôznymi produkčnými spoločnosťami a castingovými agentúrami. Pre počujúcich ľudí nie je možné učiť sa posunkový jazyk a potom vystupovať ako nepočujúci v televízii.

Nepočujúci človek na filme potrebuje inú podporu ako zvyšok štábu. Existuje pozícia “nepočujúci supervízor”. Ide o akúsi formu sprostredkovateľa na filme, aby komunikácia fungovala a každý sa cítil pochopený a pohodlne pri práci. Nepočujúci supervízor tiež dohliada na to, aby sa pri práci nevyskytovali nesprávne pokyny scenári, ako napríklad: “Zaznie hlasné zaklopanie. Otec a (nepočujúci) syn sa súčasne otočia ku dverám na a vyzerajú vystrašene.”

Držiteľ Oscara Troy Kotsur (“Coda”) a Lauren Ridloff prišli špeciálne z Ameriky do Postupimi. Kotsur predstavil vlastnú produkciu na filmovom festivale. Ridloff hrala v seriáli “The Walking Dead” a stvárnila superhrdinu Makkari v marvelovskom filme “Eternals”.

Ridloff potvrdzuje obavy, ktorý existuje pri práci s nepočujúcimi ľuďmi. “Toľko ľudí je v Hollywoode znevažovaných a prehliadaných. Nie sú obsadzovaní, pretože ľudia sa boja. Ale na stole je miesto pre každého, pridajte sa k nám. Dúfam, že moja prítomnosť v Hollywoode to ukáže a tiež, že som tu. Ak tu môžem byť ja, môžu tu byť aj ostatní

Zdroj: Jos de Winde
Foto: FB Della Award, http://freepik.com
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content