Termín na dodanie nových občianskych preukazov bude nutné predĺžiť

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zatiaľ zaslalo vyše 568 000 občianskych preukazov bez tváre určených pre deti a seniorov. Tento rok sa už nepodarí dodať doklady všetkým oprávneným osobám, preto bude treba predĺžiť termín dodania.

Pre projekt eZdravie bude potrebné celkovo vydať elektronické doklady pre približne 800 000 detí do 15 rokov a pre 300 000 občanov starších ako 65 rokov. Nepodarilo sa splniť cieľ dodať doklady do konca roka 2023 pre vysoký dopyt po cestovných pasoch po pandémii a situácii na Ukrajine, ako aj výmeny občianskych preukazov s končiacou platnosťou čipu a výmeny tzv. ružových vodičských preukazov platných do konca toho roku.

Občiansky preukaz bez tváre slúži ako identifikačný prostriedok pri elektronických službách verejnej správy, ako je eZdravie v ambulancii lekára či v lekárni. Nemožno ho používať ako osobný preukaz totožnosti alebo cestovný doklad.  Doručujú sa od augusta 2021 pomocou Slovenskej pošty. V prípade nezastihnutia adresáta v mieste trvalého bydliska si doklad možno prevziať na pošte.

Občiansky preukaz bez tváre platí 15 rokov. V prípade detí bude platiť do vydania ich štandardného občianskeho preukazu. Vydanie občianskeho preukazu s fotografiou dieťaťu mladšiemu ako 15 rokov na účely cestovania nemá vplyv na platnosť občianskeho preukazu bez tváre, pretože dieťa môže byť držiteľom oboch dokladov. Na cestovanie však môže použiť iba doklad s fotografiou.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comhttps://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=v-suvislosti-s-projektom-ezdravie-distribuujeme-obcianske-preukazy-bez-fotografie-obcanom-ktori-nedisponuju-dokladom-s-elektronickym-cipom
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content